De Configurator

  • Carports
  • Terrasoverkapping
  • 100% gratis
  • PDF Aanbod
Naar de Configurator

Bouw een balkon op de carport

Balkon-CarportVeel huiseigenaren die een carport bij hun woning hebben, komen op het idee om gebruik te maken van de ruimte die nog beschikbaar is boven de carport. Een manier om ruimte te benutten is het plaatsen van een balkon of dakterras op het dak van de carport. Vaak is er echter het probleem dat dergelijke balkons direct of te dicht bij de bestaande eigendomslijn liggen. Hiervoor gelden in Oostenrijk speciale regels vanaf een eigendomslijn tot 3 meter. De regels verschillen sterk van staat tot staat of zelfs in de afzonderlijke gemeenten.

De voordelen van een carport met balkon

Zo’n oplossing met een carport balkon is bij veel huiseigenaren erg in trek. Bevindt zo’n overkapping zich direct aan het gebouw, dan is het zinvol om de hier beschikbare vrije ruimte effectief voor jezelf te gebruiken. Zo’n variant is vooral handig als de bestaande bouwvoorwaarden betekenen dat er geen andere balkons aan het huis kunnen worden bevestigd. Hierdoor is er genoeg ruimte hier in de frisse lucht om met het hele gezin te genieten van het weer en de zonsondergang. Zeker in de zomermaanden kan een balkon op de carport gebruikt worden als oase van rust.

Op dit uitgebreide gebied kunnen dan bloembakken en groene planten worden geplaatst. Voor zo’n balkon is er de mogelijkheid om kits te gebruiken, waarin het gebied vervolgens individueel kan worden ontworpen. De functionaliteit van deze carport balkonsets is vergelijkbaar met die van een normale constructie. Hierdoor bestaat echter de mogelijkheid dat hier door de individuele vormgeving meerdere voertuigen geparkeerd kunnen worden. Een andere mogelijkheid is dat een individuele oplossing met bouwpakketten, als hier maar één auto wordt gestald (er is meer ruimte vanwege de grootte), hier extra opbergruimte creëert.

Samenvatting van de voordelen

  • Het platte dak van de carport wordt optimaal benut
  • Creëren van een balkon als er om planningsredenen geen andere balkons aan het huis zijn
  • Een manier creëren om in de frisse lucht te zitten
  • Als het dakoppervlak toegankelijk is, kan het bruikbare oppervlak weer worden vergroot
  • Het gebied kan worden gebruikt om planten te plaatsen
  • Dergelijke balkons kunnen individueel worden ontworpen met carportkits

Waar moet bij de bouw op worden gelet?

Carport-BalkonZoals reeds vermeld, is grensontwikkeling in Oostenrijk een federale staat of zelfs een gemeentelijke kwestie. Een ontwikkelingsplan kan hierbij helpen. Dit wordt opgesteld en bepaald door de verantwoordelijke gemeente. Het is zinvol om de hierboven genoemde kits te gebruiken, omdat ze precies zijn afgestemd op de bepalingen van de bouwvoorschriften in het betreffende gebied of gebied. De hoogte van zo’n schuilplaats is meestal rond de 3 meter.

De bevestiging van leuningen aan een carport balkon is van groot en existentieel belang. Het mag niet worden gemaakt zonder valbeveiliging. Anders ontstaat hier een strafbaar feit als het leven van andere mensen in gevaar komt door het weglaten van een balkonleuning.

Een ander belangrijk punt voor de start van de bouw van carports en de aanleg van een carport balkon is het verkrijgen van de toestemmingsverklaring van de directe buur en de instemming van de andere omwonenden. Dit dient schriftelijk te gebeuren. De bouw kan pas beginnen als de buren het eens zijn.

Heeft u een bouwvergunning nodig om in Oostenrijk een balkon te bouwen?

Er zijn grote verschillen in de aanleg van carports afhankelijk van de staat en gemeente. Zo’n autosalon kan bijvoorbeeld zonder bouwvergunning in de deelstaat Wenen worden gebouwd. In tegenstelling hiermee is in de deelstaat Salzburg een bouwvergunning vereist. Om hier juridisch veilig te zijn, dient de opdrachtgever voor aanvang van de bouw te informeren naar de geldende voorschriften bij de plaatselijke bouwautoriteit.